Dýňová semínka velká síla v malém balení

Příroda je od nepaměti přeborníkem v miniaturizaci. Nepotřebuje k tomu žádné moderní technologie, a přesto je schopna vložit do malého semínka obrovskou nálož živin. Dýňová semínka jsou toho dokonalým příkladem.

Skrytá v často obřích plodech, v porovnání s nimi drobná, mnoha lidmi přehlížená – seznamte se s dýňovými semínky. Zaslouží si pozornost vás všech, kteří dbáte na zásady zdravého životního stylu. Co byste o nich měli vědět?

Výživový profil 

Dýňová semínka – obsah makroživin

30 gramů nesolených, neloupaných dýňových semínek obsahuje:

5,3 gramů bílkovin

15,2 gramů sacharidů (z toho 5,2 gramu vlákniny)

5,5 gramu tuků

126 kcal

Pokud jste se obávali velké dávky tuků, jste nyní nejspíš mile překvapeni. Ale nutno podotknout, že podíl tuků výrazně navyšuje proces pražení. Použitím másla vzroste v uvedené dávce semínek na 12 gramů (z toho 7 gramů tuků nasycených), při použití olivového oleje je to 14 gramů tuku (z toho 1,9 gramů nasycených, 10 gramů mononenasycených a 1,4 gramu polynenasycených).

Co obsahují dýňová semínka
Co obsahují dýňová semínka

Právě tzv. mikroživinami jsou dýňová semínka doslova „napěchovaná“. Těšte se na:

⮚ vitaminy skupiny B, dále pak vitamin A, C a E.

30 g dýňových semínek pokryje více než 70 % denní doporučené dávky (DDD) vitaminu E.* 

⮚ minerály: vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen, zinek.

30 g dýňových semínek = 45 % DDD hořčíku, 60 % DDD manganu, 50 % DDD fosforu, 30 % DDD železa, 20 % DDD zinku.* 

*Obsah v neloupaných, nepražených dýňových semínkách.

Co to znamená pro vaše zdraví?

Posílení imunity

Za tento účinek vděčí dýňová semínka především zinku, jehož nedostatek vede k vážným poruchám imunitního systému. Jestliže naopak přijímáte zinku dostatečné množství, je vaše tělo schopno lépe čelit infekcím a snáze regenerovat v případě zranění.

Kvalitní spánek

Dýňová semínka jsou přírodním zdrojem tryptofanu, aminokyseliny zcela zaslouženě spojované s kvalitou našeho spánku.

Dýňová semínka pro kvalitní spánek
Dýňová semínka pro kvalitní spánek

Zdravé srdce

Mezi hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění patří vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu. Díky obsahu cenných antioxidantů, hořčíku, zinku a mastných kyselin mohou dýňová semínka toto riziko významně snížit a udržet tak srdce v dobré formě.

Nižší hladinu cukru v krvi

Za tento účinek vděčí dýňová semínka především vysokému obsahu hořčíku. Pomohou tím pádem k lepší kontrole krevního cukru nejenom u zdravých lidí, ale také u pacientů s cukrovkou.

Odolnější psychiku

Coby kvalitní zdroj kyseliny glutamové ovlivňují dýňová semínka činnost nervové soustavy. Kyselina glutamová je totiž jednou z látek nezbytných pro syntézu kyseliny gamma-aminomáselné (GABA), která v mozku tlumí úzkost, nervozitu a další neurotické stavy. Pomáhá jí v tom i vitamin B3 a kyselina listová, další cenné složky semínek dýně.

Zářivější a pevnější pleť 

Vitamin E, jehož doporučenou denní dávku pokryjete dýňovými semínky poměrně snadno, patří k vysoce efektivním antioxidantům, kromě toho také působí proti předčasnému stárnutí pleti, kterou udržuje pevnou a zdravou.

Dýňová semínka – koupit nebo vydlabat?

Obvyklá otázka. Určitě vás taky napadlo, zda si máte usušit semínka z dýně vydlabané na Halloween nebo raději koupit sáček semínek už ke konzumaci připravených. Na tuhle častou otázku ovšem neexistuje jednoznačná odpověď. Pravdou totiž je, že kvalita kupovaných semínek se může výrazně lišit, zejména v závislosti na obsahu konzervačních látek a soli. U doma zpracovaných zase budete řešit riziko plísní či výskyt nežádoucích baktérií. Čerstvá semínka jsou navíc díky vysokému podílu olejů náchylná ke žluknutí.

Takže, pokud semínka kupujete, vždy věnujte pozornost údajům na etiketě.

Jestliže si chcete uskladnit semínka vydlabaná z čerstvé dýně, pamatujte, že je nejprve musíte dobře usušit. Procesu sušení předchází poměrně obtížný krok, kdy musíte semínka očistit od dužiny. Použijte cedník, proplachujte je pod tekoucí vodou a promněte mezi prsty. Čím budete pečlivější, tím lépe semínka očistíte a zajistíte jim dlouhou životnost. 

Takto připravená semínka dejte na plech vyložený pečícím papírem a umístěte do trouby předehřáté na zhruba 180 °C.  Po dvou minutách je promíchejte, vraťte zpět a sušte další dvě až tři minuty. Vychladlá semínka už drobných vláken dužiny zbavíte snadno a v dobře uzavíratelné nádobě je takto můžete v suchu a temnu skladovat i několik měsíců. 

Pro lepší stravitelnost je možné semínka upražit. Zde se vám nabízí několik možností. Kdo si úzkostlivě hlídá příjem tuků, dá přednost pražení na kvalitní teflonové pánvi bez tuku. Jinak je ovšem možné použít máslo či olivový olej (postačí opravdu malé množství) a semínka opražit dozlatova na pánvi či v rozehřáté troubě za občasného míchání. 

Pražení nabízí možnost semínka nejrůznějším způsobem dochutit, ať už špetkou soli či kořením dle vaší chuti (vyzkoušejte například oregano, sušený česnek či speciální směs dýňového koření, nabízí se i úprava nasladko s trochou cukru či medu a špetkou skořice).

Dýňová semínka – loupat či neloupat?

Další klíčová otázka. Když dýňové semínko rozloupnete, objeví se pod slupkou tmavé jádro. Nejspíš si neumíte představit, že byste takhle měli vyloupat všechna pečlivě usušená semínka. A my pro vás máme dobrou zprávu – nejspíš to nebude třeba. 

Dýňová semínka je možné konzumovat i se slupkou. Má to dokonce řadu výhod, například se tím zdvojnásobí obsah vlákniny a můžete počítat i s vyšším podílem zinku, hořčíku či mědi. 

Opatrní by ovšem měli být lidé trpící zánětlivým onemocněním zažívacího traktu, ať už jde o Crohnovu chorobu, žaludeční vředy atd. V těchto případech je vhodnější volit semínka loupaná, případně jen opravdu malou dávku neloupaných a dbát na dostatečný přísun tekutin. 

Dýňová semínka – kam s nimi?

V kuchyni mají dýňová semínka široké spektrum využití, hodí se totiž do sladkých i slaných pokrmů. Výborně dochutí jogurt s ovocem, smoothie nápoje, saláty, polévky, masové či zeleninové směsi a samozřejmě je můžete přidávat do těsta při přípravě domácího pečiva. 

Vaší fantazii se samozřejmě meze nekladou, pro inspiraci využijte našich tipů:

  1. Svůj oblíbený zeleninový salát posypejte praženými dýňovými semínky. Získá tím nejenom zajímavou chuť, ale taky vítanou dávku cenných živin.
  2. Dýňová semínka se hodí i ke grilovaným pokrmům – ať už to bude maso či zelenina. 
  3. Jestli máte rádi guacamole, nebojte se přimíchat trochu drcených dýňových semínek. 
  4. Semínka je možné konzumovat i samotná, zvláště pokud jste je pražili s nějakým kořením, hned máte po ruce zdravou a chutnou svačinku.
  5. Pokud si někdy dopřejete domácí hummus, zkuste do něj rozmixovat i hrst dýňových semínek. Případně je vmíchejte do hummusu kupovaného.
  6. Dýňová semínka se uplatí také při přípravě pesta.
  7. Kdo si potrpí na domácí granola směsi, určitě by neměl zapomenout přidat semínka dýní.
  8. Nasekanými praženými dýňovými semínky ozdobte talíř s horkou dýňovou polévkou.
  9. Až budete chtít nějak oživit recept na domácí cookies, určitě si na dýňová semínka vzpomeňte.
  10. Domácí chléb, housky nebo dalamánky můžete dýňovými semínky posypat navrch nebo je zapracovat do těsta.
  11. Kdo kdy řekl, že pizza není zdravá?? Záleží jen na tom, jaké použijete ingredience. A hrstí dýňových semínek můžete jenom získat. 
  12. Dýňovými semínky můžete obohatit slané i sladké muffiny.
  13. I ovesná kaše k snídani dýňová semínka uvítá, díky zdravým tukům se prodlouží doba, na jakou vás tenhle ranní pokrm zasytí.
  14. Chystáte se péct domácí müsli tyčinky? Pak určitě nezapomeňte přidat dýňová semínka.
Využití dýňových semínek
Využití dýňových semínek

Recepty s dýňovými semínky v hlavní roli

Kuličky s dýňovými semínky

Ingredience:

½ šálku ovesných vloček

½ šálku nesolených, nepražených dýňových semínek

2 lžíce chia semínek

½ lžičky mleté skořice

špetka muškátového oříšku

10 sušených datlí

2-3 lžíce vody

½ šálku mletých mandlí na obalení

Postup:

  1. Vypeckujte datle a namočte je na pár minut do horké vody, jakmile změknou, osušte je a dejte do mixéru. Vodu, ve které byly namočené, si nechte stranou.
  2. Do mixéru přidejte ostatní ingredience kromě mletých mandlí a rozmixujte. Pokud budete potřebovat přidat vodu, použijte tu z datlí.
  3. Ze vzniklé hmoty tvarujte malé kuličky, obalujte je v mletých mandlích a ukládejte do uzavíratelné nádoby.
  4. Kuličky skladujte v lednici, takto vám vydrží 5-7 dnů, je možné je i zamrazit, čímž jejich trvanlivost prodloužíte na 3 měsíce. 

Treska obalená v krustě z dýňových semínek

Ingredience:

¾ šálku drcených dýňových semínek

2 vajíčka

½ šálku hladké mouky

4 filety z tresky

sůl

olej nebo máslo

citrónová šťáva

Postup:

  1. Filety opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Poté z obou stran mírně osolte.
  2. Vajíčka rozklepněte do hlubokého talíře a vidličkou rozšlehejte.
  3. Filety obalujte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a poté v drcených dýňových semínkách. 
  4. Smažte na rozehřátém oleji nebo másle z obou stran.
  5. Usmažené pokládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk.
  6. Podávejte pokapané citrónovou šťávou se zeleninovým salátem, pečenými bramborami nebo jinou oblíbenou přílohou.

Domácí máslo z dýňových semínek

Ingredience:

dýňová semínka (nesolená, nepražená)

mořská sůl

Postup:

  1. Semínka si nejprve opražte, je to důležitý krok, protože se z nich pak bude lépe vyrábět máslo. Pražená snáze uvolní tuk. Takže semínka rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, dejte do vyhřáté trouby a za občasného promíchání pražte, dokud neucítíte typickou ořechovou vůni. Postačí 5 minut při 180 °C, pokud nastavíte troubu na nižší teplotu (cca 150 °C), počítejte raději s 15 minutami. Vyplatí se semínka pravidelně kontrolovat.
  2. Nyní je nechte trochu vychladnout, přesypejte do mixéru a začněte mixovat.
  3. Je dobré mixér vždy po pár minutách zastavit, zvlášť pokud nemáte vysloveně profesionální přístroj. Každopádně počítejte s čistou dobou mixování kolem 15-20 minut. Musí vám vzniknout opravdu celistvá hmota konzistencí připomínající řidší máslo. 
  4. V této fázi přidejte trochu soli, a ještě asi minutu pomixujte, aby se sůl dostala do celé dávky másla. 
  5. Počítejte s tím, že v chladnu máslo zatuhne a bude hustší. Kdo má rád máslo, které se i po vyndání z lednice dobře roztírá, může nyní do hmoty přidat jednu nebo dvě lžíce nějakého chuťově neutrálního kvalitního oleje (mandlový atd.), kdybyste naopak chtěli máslo ochutit, zkuste olej kokosový. 
  6. Domácí máslo z dýňových semínek se skvěle hodí do smoothie nápojů, na celozrnný toast či do sendvičů.
5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *