Strava budoucnosti, jak bude vypadat?

To, že se stravování do budoucna změní, je odborníkům jasné. Změna bude muset nastat kvůli klimatickým změnám, dostupnosti potravin i životnímu stylu. 

Je zřejmé, že přijímáme více kalorií, než stíháme spálit. Česká kuchyně byla vytvořena pro rolníky těžce pracující na poli či dřevorubce v lese. Dnes prosedíme celé dny u počítačů, televizorů a mobilních telefonů. Navíc našim předkům stačily brambory s hrnkem mléka, zatímco my si dáme litr přeslazené Coca-coly a fastfood s maximem kalorií a minimem živin. Co bude stravou budoucnosti? Představy se liší. 

Finger food

Takzvané Fingerfood jsou pokrmy o velikosti jednoho až dvou soust. Máte si je maximálně vychutnat, ale nepřejíst se a ke konzumaci nepotřebujete příbor. Pokrmy se podávají na rautech, galeriích a na degustacích, kde lidé korzují a konverzují. 

Finger food se vyznačuje i originálním servírováním mini dezertů, chuťovek a koktejlů do stylových obalů z velmi pevného materiálu imitujícímu sklo. 

Finger food

Molekulární gastronomie

Molekulární gastronomie neboli technoemociální kuchyně používá stejné suroviny jako ta klasická, ale liší se postupy, jako je nízkoteplotní vaření ve vakuu Sous-vide, emulgování, mražení tekutým dusíkem nebo přidávání látek rozkládajících strukturu suroviny. Pokrmy s novým skupenstvím chutnají jako známé pokrmy. Molekulární koktejly se připravují pomocí molekulární mixologie. Využívá se znalostí z oblasti fyziky a chemie, vznikají lahodné chutě a fascinující vzhled pokrmů. 

Molekulární gastronomie

Instantní pokrmy

Při dnešním životě ve shonu nestíháme jíst. Můžeme proto vsadit na stravu v prášku. Dá nám dostatek energie a nemusíme hladovět, když si zapomeneme jídlo doma. Prášek smíchaný s vodou nahradí plnohodnotné jídlo. České výrobky obsahují čistě rostlinné suroviny a jsou veganské. Složení pokryje denní nutriční požadavky a jedna porce má asi 400 kcal. Celodenní strava obsahující 5 porcí má 2 000 kcal

Instantní pokrm

Mana

Mana spoléhá více na čisté izoláty surovin, jako je čistá sójová bílkovina či maltodextrin. Obsahuje 35 % sacharidů, 20 % proteinů a 45 % tuků a zahrnuje olej z řas s omega-3 mastnými kyselinami, tedy EPA a DHA, které přijímáme z ryb. Konzistencí připomíná řídkou krupičnou kaši a má sladko slanou chuť. 

MANA

Anapur

Anapur více sází na surové ingredience, jako je ovesná a sójová mouka, ořechy, droždí nebo kokos. Obsahuje 40 % sacharidů, 26 % proteinů a 34 % tuků. Jde o tradiční rostlinné omega-3 MK, tedy ALA z ořechů a semínek. Chutí připomíná vodu s rozmixovanými ořechy, semínky a vločkami a obsahuje malé kousky. 

Hmyz plný proteinůCvrčci, mouční červi nebo sarančata obsahují minimálně 50 % bílkovin, ze kterých mnohé patří mezi esenciální a nepostradatelné pro naše tělo. Obsahují zdravé tuky, které složením připomínají rybí tuk a méně nasycených mastných kyselin, čímž jsou zdravější než třeba vepřové maso a sádlo. Hmyz navíc obsahuje minerální látky. Každý druh i jeho vývojové stadium je po nutriční stránce něčím zcela výjimečné. Vyzkoušejte třeba pečení z cvrččí mouky, kterou v jídle nepoznáte.

Anapur

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *