Červená řepa jako zázrak na naší zahradě. Jak prospívá zdraví?

O červené řepě toho bylo napsáno mnoho. Řada lidí i odborníků ji označuje za studnici zdraví, jelikož její účinky na zdraví jsou opravdu obrovské. Dalo by se tedy říct, že díky svým pozitivním účinkům na zdraví je červená řepa neobyčejnou kořenovou zeleninou. Věděli jste například, že snižuje riziko vzniku chronických zánětů nebo že je prevencí nebezpečné a obávané rakoviny?

Co se v červené řepě ukrývá?

Červená řepa je zdrojem nejen minerálů, ale také vitaminů, aminokyselin a dalších cenných látek. Obsahuje v sobě například fosfor, draslík, železo nebo vitamin B6 či vitamin C zlepšující náš imunitní systém. 

Červená řepa pro nižší krevní tlak

Díky vysokému obsahu živin je červená řepa často považována za zázrak na naší zahradě. Za zmínku stojí například fakt, že umí snížit běžně vysoký krevní tlak. To vede ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Do této kategorie onemocnění patří například infarkt myokardu, který je podle posledních statistik jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Snížením krevního tlaku dojde také ke snížení rizika vzniku onemocnění oběhové soustavy. 

Šťáva z červené řepy

To, že červená řepa efektivně snižuje krevní tlak, prokázala nejedna studie. Důvodem této vlastnosti je podle vědců fakt, že červená řepa obsahuje látku zvanou nitrát. Nitráty mění tělo na oxid dusnatý, což je látka roztahující cévy. 

Pro bystrý mozek

Věděli jste, že červená řepa podporuje i mozek člověka? I proto se doporučuje především starším lidem. S přibývajícím věkem totiž dochází k úbytku kognitivních funkcí, proto je důležité mozek zase povzbudit k činnosti. Zároveň je červená řepa skvělou prevencí proti onemocnění mozku, jako je například demence či Alzheimerova choroba. 

Nedávné studie ukázaly, že konzumace červené řepy v jakékoli formě zvyšuje kvalitu kognitivních funkcí. A když dojde ke zvýšení kvality kognitivních, dojde také rázem k lepší schopnosti rozhodovat se nebo se zlepší pracovní paměť člověka.

Červená řepa pro lepší zažívání

S čím dalším pomůže červená řepa? Jaké jsou její další účinky na zdraví? Červená řepa například zlepšuje zažívání a zvyšuje také kvalitu stolice. Tato kořenová zelenina totiž obsahuje opravdu mnoho vlákniny. Obsažená vláknina je navíc prevencí vzniku chronických onemocnění trávicího traktu. Zabraňuje například vzniku rakoviny tlustého střeva nebo diabetu druhého typu. Samozřejmě zabraňuje i častějším a méně nebezpečnějším chorobám, jako je zácpa. 

Vláknina v červené řepě je dobře stravitelná, proto se jí nemusíte obávat. Snadno se dostane až do tlustého střeva, kde potom pomáhá snazšímu a lepšímu trávení. Červená řepa má jako bonus i močopudné účinky a zabraňuje zavodnění těla.

Pro detoxikaci organismu 

V souvislosti s trávením a lepším zažíváním je třeba zmínit ještě jeden fakt, a sice že červená řepa detoxikuje organismus. Zamezuje především působení škodlivých látek. Také stimuluje jejich odbourávání z těla ven. Pokud zařadíte do svého jídelníčku červenou řepu (ať už ve formě kompotu nebo šťávy), vaše střeva budou řádně pročištěná. Ulevte proto vašemu trávení tímto způsobem, poděkuje vám. 

S červenou řepou za kvalitní kůží, nehty i vlasy

Co ocení především ženy, je to, že červená řepa posiluje kůži, nehty i vlasy. Obsahuje totiž antioxidanty. Ty jsou známé tím, že eliminují působení volných radikálů. Navíc antioxidanty předchází vzniku vrásek a umí posilovat vlasy, dokonce zvyšují i jejich lesk. U nehtů dochází k jejich zpevnění, u kůže zase k navrácení pružnosti.

Další účinky červené řepy

  • Proti chronickým zánětům
  • Proti rakovině
  • Pro lepší sportovní výkony
  • Pro hubnutí
  • Pro lepší psychiku

Tipy, v jaké podobě červenou řepu konzumovat

  • Pyré z červené řepy
  • Šťáva z červené řepy
  • Kvašená řepa
  • Kompot z červené řepy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *