Je káva zdravá? Prospívá nebo škodí zdraví?

Co vás ráno zaručeně dostane z postele? Je to budík nebo snad kohout kokrhající vám pod okny? Ne, je to šálek krásně vonící horké kávy, která je velmi často označována za životabudič. Dnes lze obyvatelstvo rozdělit na dvě poloviny, a sice na ty, kteří kávu milují a nedají na ni dopustit, a na ty, kteří ji striktně odmítají. A co vy? Do jaké skupiny patříte? Ať už jste milovníkem nebo odpůrcem kofeinového nápoje, nabízí se otázka, jestli káva škodí nebo spíše prospívá zdraví. 

Usmívající se káva

Už od nepaměti se vedou diskuze o tom, jestli káva zdraví posiluje nebo ho naopak ruinuje. Milovníci kávy si nechtějí připustit, že by na ně oblíbený nápoj měl špatný vliv, proto se za kávu někdy doslova perou. Podívejme se hlouběji do hrníčku s kávou a odhalme, jak na tom káva tedy ve skutečnosti je. 

Káva: Škodí nebo prospívá?

V minulosti bylo provedeno mnoho výzkumů a studií, které se zaměřovaly na vliv kávy na zdraví člověka. Chtělo se tak rozlousknout věčné dilema, jestli káva prospívá člověku nebo mu naopak škodí. Mnoho vědců si prvotně myslelo, že káva umí člověku jenom ubližovat. Toho názoru jsou ostatně i mnozí z nás. Důvodem této domněnky je kofein, který se v kávě nachází. A kofein nemá zrovna nejlepší pověst. 

Pravdou však je, že káva není jenom o kofeinu. 

Káva obsahuje i zdraví prospěšné látky

Jen málokdo si uvědomuje, že káva obsahuje i zdraví prospěšné látky, nikoli jen kofein, který, jak již bylo zmíněno, nemá mezi lidmi zrovna nejlepší pověst. Vedle kofeinu se najdou unikátní antioxidanty, které tělo ke svému správnému fungování potřebuje. Podle odborníků se v kávě nachází až třikrát víc antioxidantů než v zeleném čaji. A pokud dáte šanci kávě ze zelených pražených zrn, dostanou se vám do těla i sacharidy, vláknina či bílkoviny. 

Mleté kávové zrna

Podle posledních vědeckých výzkumů lze říct, že káva může dodávat do těla až sedmdesát procent antioxidantů, které se běžně přijímají v potravě. Díky dodávce takového množství antioxidantů lze říct, že káva chrání kardiovaskulární systém (pokud se to však s kávou nepřehání – i v tomto případě platí, že všeho moc škodí). 

Pro rychlejší trávení a vyměšování

Mnozí lidé si dopřávají kávu po ránu schválně. Důvodem toho je to, že chtějí podpořit své trávení a urychlit vyměšování. To totiž káva dokáže. Bohužel tato její vlastnost může být i na škodu, protože rychlé trávení a vyměšování narušuje vstřebávání železa, které je taktéž pro tělo velmi důležité. 

A pozor – kromě narušení vstřebávání železa dochází i k narušení vstřebávání vápníku, což může vést ke zkřehnutí kostí a k osteoporóze. 

Káva proti Alzheimerově chorobě

Co je velice zajímavé a co opět prokázaly nedávné studie, je fakt, že káva podporuje činnost mozku a umí aktivně předcházet Alzheimerově chorobě. Podle studií dokáže káva snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby o rovných dvacet procent, což není zrovna málo. Kofein ve spolupráci s obsaženými antioxidanty umí udržovat mozkové buňky ve formě a umí taktéž snížit pravděpodobnost vzniku zánětu v mozku. Zpomalí i stárnutí mozkových buněk. 

Jak to tedy s kávou je?

Jak z textu vyplývá, káva má své pro i proti (ostatně jako všechno na světě). Pokud se to s kávou nebude přehánět a bude se pít v přiměřené míře, káva bude spíše ku prospěchu než opačně. Navíc pokud se bude káva popíjet společně s vodou, tělu tento oblíbený kofeinový nápoj, který dokáže člověka povzbudit a probrat, nebude vadit. 

Vodu je třeba popíjet s kávou v každém případě, ať už popíjíte preso nebo cappuccino. Vyhnete se tak dehydrataci organismu. Káva samotná dehydratuje organismus jako takový i pleť člověka, voda to však umí zhatit. Je však zajímavé, že i v tomto ohledu má káva pro i proti. Tím “pro” je fakt, že snižuje riziko vzniku rakoviny kůže.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *